Piraternas fiende nummer ett

Publicerad

Vi tar ett snack med Antipiratbyråns Henrik Pontén.

Henrik Pontén, ansvarig
jurist för Antipiratbyrån.

Det brukar storma kring Antipiratbyrån och som deras ansikte utåt brukar Henrik Pontén hamna i skottlinjen. Den senaste tiden har man nått nya framgångar, bland annat genom att Högsta Domstolen meddelat att man inte tänker ta upp Pirate Bay-fallet, och att webbplatsen BTJunkie stängt frivillig bland annat av rädsla för utvecklingen i just Pirate Bay-fallet. Vi har tagit ett snack med Henrik Pontén.

Spelindustrin.se: På ganska kort tid har FBI stängt MegaUpload, Högsta Domstolen i Sverige tar inte upp The Pirate Bay-fallet, och detta har lett till att webbplatsen BTjunkie har stängts frivilligt. Är detta effekten av en upptrappning? Finns det utländska motsvarigheter till Antipiratbyrån, och finns det i så fall någon form av samarbete mellan dessa?

Henrik Pontén: Ja, utveckling är mycket tydlig och ofrånkomlig. Ett rättsamhälle kan inte i längden acceptera att ett viktigt forum som internet utvecklas till en storskalig brottsplats. Internetoperatörerna, vars affärsmodell och vinster delvis bygger på förmedling av stulen upphovsrätt, måste börja ta ansvar för den miljö de lever i. Sker inte detta tvingas rättssamhället succesivt att trappa upp sina åtgärder.

 

Efter framgången med The Pirate Bay-fallet, ska ni börja jaga privatpersoner nu?

Alla brott begås av enskilda personer men naturligtvis kan omfattningen variera. Vårt nästa steg är att stänga ned alla illegala tjänster med svensk anknytning som sprider exempelvis filmer och spel.

 

Internetleverantörerna erbjuder hela tiden snabbare bredbandsuppkopplingar, samtidigt som de inte verkar vara speciellt pigga på att hjälpa till att jaga pirater. Är svenska internetleverantörer en av anledningarna till att piratkopieringen är så utbredd i Sverige?

Ja. De medverkar direkt eller indirekt till intrången och gör enorma förtjänster på detta.

 

Datorspelare brukar ursäkta användandet av piratkopior med att de inte tycker om spelföretagens DRM eftersom de trasslar till det för legitima köpare, och att piratkopieringen skulle minska om spel inte hade kopieringsskydd. Hur tycker du spelutvecklarna hanterar problematiken med piratkopiering? Är de själva en del av problematiken?

Det är ett vanligt mänskligt beteende att de som bryter mot regler försöker bortförklara sina handlingar med allehanda ursäkter, detta gäller alla typer av brott. Det är de som begår brotten som är problemet, inte de som försöker skydda sig.

 

Väldigt många verkar anse att illegal fildelning inte är något stort problem, somliga går så långt att de hävdar att det inte borde vara brottsligt eftersom "alla gör det" och att lagen är felaktig. Hur ställer ni er till det, och vad ska man göra åt det?

Intressant nog är det främst de som begår brotten som tycker det inte är något stort problem medan de som blir utsatta normalt tycker det motsatta.

För mig är det obegripligt att man vill ha något men inte är beredd att betala den som skapat det. Ska man på allvar långsiktigt påverka synen på detta måste kreatörerna träda fram och stå upp för sina rättigheter.

On
Off

17 kommentarer

Prenumerera

Kom in i diskussionen

Detta innehåll är skapat av Spelindustrins besökare

Mojang vinner Scroll-striden

1 kommentar

hemlit: jag vill spela skrolls

Artikelkommentarer

Speltoppen

Vecka 44
 1. 1
  Battlefield 4
  Battlefield 4

  PC

  2013-10-31

 2. 2
  Assassin's Creed IV: Black Flag
  Assassin's Creed IV: Black Flag

  PS3

  2013-10-29

 3. 3
  Assassin's Creed IV: Black Flag
  Assassin's Creed IV: Black Flag

  Xbox 360

  2013-10-29

 4. 4
  Battlefield 4
  Battlefield 4

  PS3

  2013-10-31

 5. 5
  Battlefield 4
  Battlefield 4

  Xbox 360

  2013-10-31

 6. 6
  Football Manager 2014
  Football Manager 2014

  PC

  2013-10-31

 7. 7
  Grand Theft Auto V
  Grand Theft Auto V

  PS3

  2013-09-17

 8. 8
  Grand Theft Auto V
  Grand Theft Auto V

  Xbox 360

  2013-09-17

 9. 9
  Fifa 14
  Fifa 14

  PS3

  2013-09-26

 10. 10
  Skylanders: Swap Force
  Skylanders: Swap Force

  Wii

  2013-10-18