Vinnare av första Utvecklarpriset

Vinnare av första Utvecklarpriset

Publicerad

Spelutvecklare hyllades för sina insatser.

I fredags delades för första gången Utvecklarpriset ut till det gångna årets bästa prestationer inom spelutveckling.

- Det vanliga är att spelen är i fokus, men vi vill lyfta fram de enskilda personer som ligger bakom, säger Per Strömbäck, talesperson för Dataspelsbranschen. Spelutvecklare för ofta en lite anonym tillvaro och förtjänar mer uppmärksamhet. Spelutvecklarpriset är ett sätt att göra det.

De som varit aktuella för priserna har nominerats genom en öppen om röstning, för att sedan utses av en jury bestående av spelutvecklare. Priset går till människorna bakom spelen, av spelutvecklare till spelutvecklare och är unikt i sitt slag.

Kvällens Konferencier var Angelica Norgren, bland annat känd som programledare för P3 Spel. Juryn bestod av ordförande Magnus Alm (Free Lunch Design), Linus Blomberg (Avalanche) och Tommy Palm (Fabrication Games).

Här är alla vinnare samt juryns motiveringar:

Studio

Juryns val: Tarsier

Motivering: Med en omsättning som ökat med nära 100% per år de tre senaste åren och en nystartad satellit-studio i Malmö har de lyckats med bedriften att sätta Karlshamn på kartan. Genom hårt arbete och med hög kvalitet på sina produktioner har de vuxit från liten och okänd till stor och erkänd, helt på egen hand. Årets Studio är Tarsier.

Talang

Juryns val: Patrick Bach

Motivering: En av de hårt arbetande och drivna veteranerna i svenska spelbranschen. Han har i över 10 års tids förärat oss med produktioner som satt Sverige på världskartan som spelutvecklarland. Årets prestigefyllda Talangpris 2012 går till DICE egna första och största producent Patrick Bach.

Teknik

Juryns val: Bitsquid

Motivering: Med överlägset flest antal röster har vinnaren tagit en teknik som utvecklats inhouse och erbjudit den till andra studios. De har med små medel utvecklat en teknik som är väl anpassad för framtiden. Från lokal till global användning, och kommersialisering. Årets teknik är Bitsquid.

Designer

Juryns val: Markus Persson

Motivering: Årets designer har på egen hand lyckats skapa något som miljontals spelare världen över tagit till sina hjärtan. Med både teknisk designmässig briljans har han satt Sverige på kartan på ett sätt som få andra speldesigners lyckats med. Årets designer är Markus Persson.

Grafiker

Juryns val: Simon Flesser

Motivering: Han gör något eget och något nytt i en industri som ofta präglas av slitna klichéer. En one-man-show som lyckats prestera högkvalitativ grafik i ett annorlunda manér.  Årets grafiker är Simon Flesse.

Ljud

Juryns val: Stefan Strandberg

Motivering: En äkta konstnärssjäl som har starkt medverkat till att skapa en av de mest imponerande och kritikerrosade ljudbilderna i modern spelhistoria. Årets Ljud pris går till Stefan Strandberg

Manus

Juryns val: Odd Ahlgren

Motivering: Årets manusförfattare har jobbat länge på hög nivå, men har hållit en låg profil. Han är internationellt erkänd, har jobbat med stora manusförfattare och pratar deras språk. Årets manusförfattare är Odd Ahlgren.

Onlinespel

Juryns val: Bloodline Champions

Motivering: Väldigt få personer har gjort något så framgångsrikt och välproducerat med just så få inblandade. Teamet i Skövde har arbetat hårt och nått stor internationell uppmärksamhet, årets onlinespel är Bloodline Champions.

On
Off

0 kommentarer

Prenumerera

Kom in i diskussionen

Detta innehåll är skapat av Spelindustrins besökare

Mojang vinner Scroll-striden

1 kommentar

hemlit: jag vill spela skrolls

Artikelkommentarer

Speltoppen

Vecka 44
 1. 1
  Battlefield 4
  Battlefield 4

  PC

  2013-10-31

 2. 2
  Assassin's Creed IV: Black Flag
  Assassin's Creed IV: Black Flag

  PS3

  2013-10-29

 3. 3
  Assassin's Creed IV: Black Flag
  Assassin's Creed IV: Black Flag

  Xbox 360

  2013-10-29

 4. 4
  Battlefield 4
  Battlefield 4

  PS3

  2013-10-31

 5. 5
  Battlefield 4
  Battlefield 4

  Xbox 360

  2013-10-31

 6. 6
  Football Manager 2014
  Football Manager 2014

  PC

  2013-10-31

 7. 7
  Grand Theft Auto V
  Grand Theft Auto V

  PS3

  2013-09-17

 8. 8
  Grand Theft Auto V
  Grand Theft Auto V

  Xbox 360

  2013-09-17

 9. 9
  Fifa 14
  Fifa 14

  PS3

  2013-09-26

 10. 10
  Skylanders: Swap Force
  Skylanders: Swap Force

  Wii

  2013-10-18